U 5
Birka, nyfynd 1936


Runinskrift

sni(r)iR : (u)s----

Runorna är av samma typ som runsten U 4 på Borgberget och runsten U5b, nyfyndet från 2015 som också hittades i ett odlingsröse i norra Svarta jorden. Typen av runor är kortkvistrunor eller så kallade Svensk-Norska runor. 


Fakta

Röd sandsten.
Fragmentet mäter: 25,5 x 13,3 cm.


Historik

Den hittades 1936 av E. Karlsson på Björkö "i en stenhög" (ett odlingsröse) i norra delen av Svarta jorden.

 

Det som kallas för Svarta jorden är området där staden Birka låg åren 750-980. I dag är det öppna ängar/beteshagar med flera stora och outforskade odlingsrösen.

Vid ett besök 2015 till en mindre utgrävning i området beslutade jag och min vän Roger Wikell att ytligt titta lite närmare på dessa rösen och stenarna i dom. Vår teori var att de till största delen bestod av rester från den forna staden.

Vi såg omedelbart ovanligt många fragment av röd sandsten i ytan och några bar tydliga spår av att ha använts som slipsten/bryne... och det var där och då vi hittade det andra runstensfragmentet av röd sandsten, den som jag här kallar för runsten U 5b.

Bilden är tagen bara några minuter efter det nya fyndet år 2015, runsten U5b. Den låg till hälften under mark och har tunna ristade runor som är svåra att se.
 

Sannolikt finns inte bara de resterande delarna av dessa två runstensfragment kvar i Birkas odlingsrösen utan mycket mer, kanske helt oväntade fynd. Dessutom la bönderna upp stenarna på obrukbar mark, på berg i dagen eller annat vi inte känner till förrän vi flyttat på stenarna. 

Den dag man bestämmer sig för att arkeologiskt undersöka någon eller några av Birkas odlingsrösen så är jag en av de första att erbjuda min hjälp att bära stenar.  


Länkar

Upplands runinskrifter > på sidan 9

Runor >  Riksantikvarieämbetet

Google map > Visa fyndplatsen 1936

kalle@runristare.se
När du vill vara till hjälp eller har en fråga.
 


ALLA RUNSTENAR

i Ekerö kommun
 

ADELSÖ >
har 5 kända runstenar

BIRKA >
har 9 kända runstenar

MUNSÖ >
har 3 eller 4 kända runstenar

EKERÖ >
har 11 kända runstenar

FÄRINGSÖ >
har 27 kända runstenar

LOVÖ >
har 8 kända runstenar


U 5
Birka, nyfynd 1936
 

Uppdaterad 26 mars, 2024 av Kalle Runristare