U 38
Tingsplatsen på Färingsö


Runinskrift

Likvid och Knut . . . lät resa stenen efter . . . sin . . ., Gerlögs man.
Gud hjälpe själen hans.

· likuiþr - auk · knu - . . . tu · r - - sa · . . . n at · u . . . si - bu - - ta . . . . rlaugar
· kuþ hiebli - sal ha - s


Historik

Storlek: bredd 1,9 m och höjd 2,65

Så länge man vet har runstenen legat i sluttningen åt öster med ristningen uppåt. År 1937 restes den igen.

Ytan är hårt sliten, ojämn och knottrig. Tolkningen av ornamentik och runor är på många platser osäker, ibland helt borta. Bl.a. är min introbild överst ofullständig på grund av detta.

I runinskriften omnämns "..?.. Gerlögs man" vilket är intressant. Tyvärr har hans namn gått förlorat men han var nog inte särskilt känd i slutet på 1000-talet ändå eftersom namnet behövde förtydligas med "Gerlögs man"... 

Hela Tingsplatsen tillhörde nog området Hilleshög och under en tid Gerlög. Den andra runstenen, U 37 är ristad av Torbjörn skald som även ristat Gerlögs mäktiga runhäll vid Hilleshög och verkar vara familjens runristare av tradition.


Runristare:

Balle?

Balle har en förkärlek att täcka hela ristningsytan som just denna runsten. Han har även tillskrivits den förlorade runstenen U 2 vid Adelsö kyrka.

Även om det i dag inte går att se ornamentik och runinskrift tydligt och inte heller en eventuell signatur av Balle så är det ändå troligt att det är ett av hans verk vi ser framför oss på Tingsplatsen.


Kalle tänker till:

Min bild överst är ofullständig och har nog felaktigheter.
Eftersom runstenen är hårt sliten, detaljer saknas och ornamentiken är ovanligt svårtolkad så är nog min bild överst på sidan delvis felaktig, den är i alla fall ofullständig.

Det var länge sedan runstenen gjordes ren från lav och mossa men nästa gång det sker kommer jag passa på att undersöka den extra noga.

Runstenens skrovliga yta med avancerad ornamentik

Innan runstenen restes 1937 låg den uppe på några mindre stenar på hällen (se bilden nedan). Jag tror att runstenen var rest direkt på hällen, balanserad av mindre stenar som stöttor. När den "föll" bakåt så gled/rullade den nog på sina stöttestenar och därför hamnade uppe på dom. 

Arkivfoto 1934

Eftersom jordmånen är tunn och vi vet var runstenen låg före 1937 (se bild ovan) så borde en enklare undersökning kunna ge oss några av de saknade fragmenten från stenens kanter. Dessa skulle i sin tur kunna hjälpa oss att tyda lite mer av runinskriften...
 


Länkar

Upplands runinskrifter > Sidan 51

Runor >  Riksantikvarieämbetet

Google map > Hitta till runstenen

Fornsök > Tingsplatsen (Galgbacken).
Tingsplatsen med sina två runstenar och väl värd ett besök.

kalle@runristare.se
När du vill vara till hjälp eller har en fråga.
 


ALLA RUNSTENAR

i Ekerö kommun
 

ADELSÖ >
har 5 kända runstenar

BIRKA >
har 9 kända runstenar

MUNSÖ >
har 3 eller 4 kända runstenar

EKERÖ >
har 11 kända runstenar

FÄRINGSÖ >
har 27 kända runstenar

LOVÖ >
har 8 kända runstenar


U 38
Tingsplatsen på Färingsö
 

Uppdaterad 26 maj, 2024 av Kalle Runristare