U 35
Svartsjö, Färingsö

I'm sorry but this page is not yet translated.
It will be completed by spring 2025 at the latest

Runinskrift

Adils och Ösel och Olov de lät resa denna sten efter Vigisl, fader sin, Ärnfrids make

Athisl : auk : Aysi : auk : ---fr : thair : litu : raisa : stain : thinsa : at : Uikisl : fathur : sin : boanta : Irfrithar 
 

Om runstenen

På Färingsö, nära Svartsjö slott finns den här runstenen som jag anser är en av världens vackraste runstenar. 

Tre meter hög och 2 meter bred och ristad på en tunn skiva av granit. Runristaren måste haft nerver av stål eller varit helt ovetande om risken att den skulle kunna gå sönder under arbetets gång.

För att ytterligare imponera på betraktaren är stenen placerad uppe på en kulle så du måste se upp till konstverket.

Runstenen som är osignerad är ristad av en erfaren konstnär som var både modig, lite slarvig och lekfull... men jag vet nog ändå vem det är!

Runristaren heter Ärnfast och har ristat flera runstenar i Ekerö kommun men även några på andra platser. Det som gör att jag vill koppla U 35 till Ärnfast fast runstenen är osignerad är ornamentiken och hur arbetet har utförts.

De två rundjuren i centrum har liv och rörelse, de travar över stenen yta. Ärnfast har alltid haft stor lust till att rista djur på sina runstenar. Det här är hans vackraste runsten och rundjur. Men vad föreställer motivet, jakt, parning eller lek?

Kanske en del av en saga som alla kände till under vikingatid men som nu är bortglömd eller svår att känna igen?


Detaljer berättar...

För Ärnfast är motivet, konstverket det som ger mest inspiration. Runinskriften som både här och på de flesta andra runstenar inte har någon koppling till motivet är för Ärnfast mest en förutsättning att få utöva sina konstnärliga talanger.

Ärnfast har byggt sin kunskap och erfarenhet under lång tid och nu blivit en skicklig runristare. Han vet hur ornamentikens lagar ska följas samtidigt som han lyckas lägga upp en vacker ornamentik på ett listigt sätt så det blir lätt att arbeta med. Men han är modig och ristar oprövade, egna detaljer.
 

Han slarvade med runorna, varför?
Runorna i runinskriften som börjar nere till vänster bakom drakens boja är jämnt utplacerade, snyggt och prydligt. Någonstans högst upp på runstenen börjar Ärnfast inse att det blir svårt att få plats med alla runor så han börjar sätta dom tätare än tidigare och på slutet blir det riktigt trångt.

Det är nog när han har all fokus på runornas mellanrum och utrymmet som finns kvar som han råkar glömma i-runan i ordet "raisa" (resa). Den glömda i-runan hugger han in vid senare tillfälle där den ska vara även om det blir trångt.

Men..!
Det skulle även kunna vara så att när han hade ristat halva runinskriften så kom beställaren av runstenen med ett tillägg. Tillägget skulle kunna vara de två sista orden "boanta :irfrithar" (bonde Ärnfrids eller nutida: Ärnfrids make). För utan dessa två ord skulle alla runor gå jämt upp.

Vem var Ärnfast?
Han verkar ha varit en glad runristare med många vänner. Han var generös och ristade gärna med vänner och såg till att de fick vara med i runinskriften i de fall han bestämde över den delen själv.
Hans passion ornamentik och bilderna, runinskriften som var uppdragsgivarens sågs som förutsättning att få utföra sin konstnärliga talang.


Besöka runstenen.

Runsten U 35 finns i Ekerö kommun vid Svartsjö slott på Färingsö. Den ristade ytan är vänd mot norr.

Åk till adressen: Svartsjövägen 13
När du står vid porten befinner du dig 45 meter söder om runstenen. Vänd dig mot norr och du ser runstenens stora baksida.

Google map > Hitta till runstenen
 

 

Länkar

Upplands runinskrifter > Sidan 47

Fornsök >

Runor > - Riksantikvarieämbetet

Google map > Hitta till runstenen

kalle@runristare.se
If you want to be of help or have a question.
 


ALL RUNESTONES

Ekerö municipality


ADELSÖ >
has 5 known runestones


BIRKA >
has fragments from 9 known runestones


MUNSÖ >
has 3 or 4 known runestones


EKERÖ >
has 11 known runestones


FÄRINGSÖ >
has 27 known runestones


LOVÖ >
has 8 known runestones


U 35
Svartsjö, Färingsö
 

Uppdaterad 27 maj, 2024 av Kalle Runristare